Noul Cod de Procedura Penala prevede ca partea civila este de fapt, persoana vatamata care exercita o actiune civila in procesul penal cu respectarea conditiei ca sa fi fost lezata nemijlocit prin infractiuni.
Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale dar si in fata instantei de judecata pana cand se va cita actul de sezizare. Persoana, are dreptul in cursul urmaririi penale sa propuna probe pentru a-si dovedi pretentiile civile, sa formuleze cereri care sa prezinte intinderea pagubei si modul in care aceasta trebuie achitata, sa faca obiectii cererilor inculpatului si partii responsabile civilmente precum si sa exercite caile de atac. Obligatiile ce incumba din constituirea ca parte civila sunt: participarea la desfasurarea procesului penal, lamurirea organelor judiciare pentru a se rezolva actiunea civila si respectarea prevederilor procesuale care prezinta interes pentru desfasurarea sedintelor de judecata.
Partea responsabila civilmente este cea care va fi chemata in procesul penal pentru a raspunde pentru prejudiciile provocate de invinuit si inculpat. Ea este pe picior de egalitate cu inculpatul si va avea aceleasi posibilitati procesuale pentru a-si sustine pozitia. De asemenea, ea nu va fi subiect in latura penala a cauzelor dar poate invoca probe administrate pentru a se solutiona cauza penala sau pentru a se dovedi ca actiunea civila nu are temei si ca pagubele s-ar fi produs in realitate sau ca de fapt sunt mai mici.
Trebuie sa existe o legatura de conexitate intre partea responsabila civilmente si suspect/inculat deoarece probele pentru rezolvarea dosarul le pot fi favorabile sau defavorabile. Partea responsabila civilmente poate arata faptul ca suspectul sau inculpatul nu pot invoca tragerea la raspundere civile a sa deoarece nu vor fi respectate normele prevazute de lege.
De asemenea, cel raspunzator civilmente poate fi introdus in proces la cerere sau din oficiu, in cursul urmaririi penale sau in fata instantei de judecata pana va fi citit actul de sesizare. Ea poate sa interbina in procesul penal pana va fi terminata cercetarea judecatoareasca si va lua procedura din stadiul in care se afla la momentul interventiei.
Conform art. 87, alin (1) al Noului Cod de Procedura Penala, partea responsabila civilmente are toate drepturile pe care legea le prevede pentru persoana vatamata (art. 81 NCPP), deci va putea propune probe, invoca orice mijloc de proba necesar in apararea sa, dar si de a raspunde civil ca si suspectul sau inculpatul.