Noul Cod Penal statueaza faptul ca principalele pedepse aplicabile persoanei fizice sunt detentiunea pe viata, inchisoarea si amenda. Asadar, vor fi analizate gradual pentru a se putea face o delimitare clara intre ele.
Detentiunea pe viata se refera la privarea de libertate a individului pentru o durata nedeterminata, aceea fiind tot restul vietii sale. Legea prevede ca aceasta pedeapsa poate fi inlocuita cu pedeapsa inchisorii de 30 de ani si pedeapsa interzicerii unor drepturi pe o durata maxima la implinirea varstei de 65 de ani a inculpatului/condamnatului. In cazul in care inculpatul a implinit aceasta varsta, lui i se va aplica pedeapsa inchisorii in locul detentiunii pe viata. Aceasta pedeapsa este facultativa atunci cand varsta s-a implinit in timpul executarii pedepsei si va fi valabila doar daca cel condamnat a avut o buna purtare pe toata durata executarii pedepsei, si-a executat integral obligatiile civile, si s-a reintegrat social.
Inchisoarea consta in privare de libertate a unei persoane condamnate pe o durata cuprinsa intre 15 zile si 30 de ani.
In urma unei hotarari de condamnare se poate aplica pedeapsa amenzii care consta in suma de bani pe care condamnatul este obligat sa o plateasca statului in baza unei hotarari de condamnare. Caracter de noutate il detine “sistemul zilelor-amenda” pentru a se putea calculca cuantumul amenzii ce va trebui platita pedeapsa aplincandu-se intre 30-400 de zile a cate 10-500 de lei ziua.
Noul Cod Penal reglementeaza limitele speciale ale zilelor amenda:
1. 60-180 de zile-amenda, cand este prevazuta numai pedeapsa amenzii
2. 120-240 de zile-amenda cand pedeapsa amenzii alterneaza cu pedeapsa inchisorii de cle mult doi ani
3. 180-300 de zile-amenda cand variaza pedeapsa amenzii cu cea a inchisorii mai mare de 2 ani.
In cazul in care prin infractiunea comisa s-a produs un folos patrimonial, judecatorul poate majora limitele speciale ale pedepsei amenzii cu o treime sau aplica aceasta pedeapsa cu pedeapsa inchisorii.
Daca amenda nu va fi platita judecatorul va putea inlocui amenda cu inchisoarea sau cea a executarii pedepsei amenzii in momentul in care se presteaza o munca in folosul comunitatii.