Coordonator: Av. Bogdan Dobrescu

Prin dauna morala se intelege prejudiciul care rezulta dintr-o atingere adusa intereselor personale si care se manifesta prin suferintele fizice sau morale pe care le resimte victima.

Daunele morale sunt acelea care nu antreneaza, prin ele insele, o pierdere economica, o diminuare a a patrimoniului. Daunele morale sunt rezultatul vatamarii unor drepturi extrapatrimoniale, nu cauzeaza pierderi pecuniare, se caracterizeaza prin suferintele fizice sau psihice pe care le resimte persoana vatamata nefiind susceptibile de o evaluare pecuniara.

Noul Cod Civil distinge cateva texte de lege prin care reglementeaza repararea prejudiciului nepatrimonial:

-vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii (art. 1387, art. 1389 )

-persoana indreptatita la despagubire in caz de deces (art. 1390)

-repararea prejudiciului nepatrimonial(art.1391)

-stabilirea pierderii si a nerealizarii castigului din munca (art. 1388), cheltuielile de ingrijire a sanatatii, respectiv cheltuielile de inmormantare (art 1392)

Prejudiciul moral poate fi:

-rezultat din vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii (art. 1387 C.civ.)

-prejudicii afective provenite dintr-o leziune fizica constand in suferinte psihice cauzate prin lezarea sentimentelor de afectiune sau suferinte psihice determinate de moartea unei persoane apropiate;

-prejudicii constand in atingeri aduse cinstei, onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane cauzate prin insulte, defaimari, aprecieri defavorabile.

-prejudicii constand in atingeri aduse dreptului la nume, la pseudonim sau la denumire, prin folosinta abuziva a acestor atribute de identificare a persoanei

Noul Cod Civil cuprinde reglementari exprese privind repararea prejudiciului nepatrimonial in cazul dispozitiilor art. 1391.

In acest caz, instanta judecatoreasca va putea sa acorde despagubiri ascendentilor, fratilor, surorilor si sotului, precum si oricarei alte persoane care, la randul ei, ar putea dovedi existenta unui astfel de prejudiciu.

Sunt, de asemenea, prevazute masuri de natura nepatrimoniala pentru ocrotirea drepturilor ce pot fi luate de instantele judecatoresti, la cererea persoanei vatamate, si anume:

-obligarea autorului la incetarea savarsirii faptei care aduce atingere drepturilor nepatrimoniale

-obligarea autorului faptei savarsite fara drept sa indeplineasca orice masuri socotite necesare de catre instanta, spre a ajunge la restabilirea dreptului atins

-obligarea autorului prejudiciului la plata, in folosul statului, a unei amenzi pe fiecare zi de intarziere, daca nu indeplineste faptele destinate sa stabileasca dreptul lezat

Potrivit dispozitiilor art. 253 alin (4) C.civ., persoana prejudiciata poate cere despagubiri sau, dupa caz, o reparatie patrimoniala pentru prejudiciul, chiar nepatrimonial, ce i-a fost cauzat, daca vatamarea este imputabila autorului faptei prejudiciate.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts