Executarea caror infractiuni nu o inlatura prescriptia executarii pedepsei?

Care sunt termenele de prescriptie a executarii pedepsei?

In ce cazuri se intrerupe cursul prescriptiei executarii pedepsei?

Cauzele care inlatura sau modifica executarea pedepsei sunt reglementate in titlul VIII art. 160-164 Noul Cod Penal acestea fiind gratierea si prescriptia executarii pedepsei. 

Potrivit art. 161 N.C.P, prescripia inlatura executarea pedepsei principale, neinlaturand executarea pedepselor principale pronuntate pentru infractiunile de genocid, contra umanitatii si de razboi.  

Pedepsele complementare aplicate persoanei fizice şi măsurile de siguranţă nu se prescriu.

Potrivit art. 162 N.C.P, termenele de prescripţie a executării pedepsei pentru persoana fizică sunt:

    a) 20 de ani, când pedeapsa care urmează a fi executată este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 15 ani;

  b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul celorlalte pedepse cu închisoarea;

    c) 3 ani, în cazul când pedeapsa este amenda

Aceste termene se socotesc de la data cand hotararea de condamnare a ramas definitiva. În cazul revocării sau anularii amânării aplicării pedepsei, suspendării executării pedepsei sub supraveghere ori liberării condiţionate, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când hotărârea de revocare sau anulare a rămas definitivă. În cazul revocării liberării condiţionate, în condiţiile art. 104 alin.(1) potrivit cu care „dacă pe durata supravegherii persoana condamnată, cu rea-credinţa, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu  execută obligaţiile impuse, instanţa revocă liberarea şi dispune executarea restului de pedeapsă.”, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când hotărârea de revocare a rămas definitivă şi se calculează în raport cu restul de pedeapsă neexecutat.

În cazul înlocuirii pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii, termenul de prescripţie curge de la data când hotărârea înlocuire a rămas definitivă şi se calculează în raport cu durata pedepsei închisorii.

Cursul termenului de prescripţie a executării pedepsei se întrerupe prin începerea executării pedepsei. Sustragerea de la executare, după începerea executării pedepsei, face să curgă un nou termen de prescripţie de la data sustragerii.

Cursul termenului de  prescripţie a executării se întrerupe şi prin săvârşirea din nou a unei infracţiuni. Cursul termenului de prescripţie a executării pedepsei amenzii se întrerupe şi prin înlocuirea obligaţiei de plată a amenzii cu obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Cursul termenului prescripţiei executării pedepsei este suspendat în cazurile şi condiţiile prevăzute în Codul de procedură penală.

Prescripţia îşi reia cursul din ziua în care a încetat cauza de suspendare.