Coordonator: Av. Bogdan Dobrescu
In functie de tipul de raspundere deosebim intre raspunderea contractuala si raspunderea delictuala. In conformitate cu prevederile art. 1350 alin (2) C.civ., in cazul angajarii raspunderii contractuale, partea aflata in culpa este raspunzatoare de prejuduciul cauzat celeilalte parti si “este obligate sa repare acest prejudiciu, in conditiile legii” Este consacrat principiul repararii integrale a prejudiciului, care cuprinde pierderea suferita de creditor si benpeficiul de care acesta a fost lipsit..
Noul Cod Civil reglementeaza si repararea prejudiciului nepatrimonial care vizeaza repararea prejudiciilor morale. In conformitate cu dispozitiile art. 1531 alin (2) , partea prejudiciata este obligata sa ia toate masurile posibile pentru diminuarea prejudiciului pe care debitorul trebuie sa il repare, intrucat: ”la stabilirea intinderii prejudiciului se va tine seama si de cheltuielile pe care creditorul le-a facut, intr-o limita rezonabila pentru evitarea sau limitarea prejudiciului” In acest sens, art. 1534 alin (2) C.civ. dispune “ debitorul nu datoreaza despagubiri pentru prejudiciile pe care creditorul le-ar fi putut evita cu o minima diligenta.”
In ceea ce priveste principiul repararii in natura a prejudiciului, acesta nu mai reprezinta interes pentru creditor, insa va putea cere repararea prejudiciului prin plata unor despagubiri banesti ce poarta denumirea de daune-interese
Un alt principiu este principiul repararii prejudiciilor previzibile, aspect ce nuanteaza o deosebire intre raspunderea contractuala si cea delictuala. In material raspunderii contractuale, debitorul poate fi obligat sa plateasca daune-interese numai prentru repararea prejudiciilot previzibile, iar in materie delictuala, sunt supuse prejudiciile previzibile si cele imprevizibile.
In ceea ce privueste principiul repararii prejudiciului direct, daunele-interese nu trebuie sa cuprinda decat ceea ce este consecinta directa si necesara a neexecutarii obligatiei. In acest sens, instanta de judecata il poate obliga pe debitor sa repare numai prejudiciul direct care se gaseste in legatura cu neexecutarea obligatiilor contractuale.
In conformitate cu dispozitiile art. 1349 alin (2), (3) si (4) C.civ., orice persoana cu discernamant are obligatia de a raspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligate sa le repare integral. Spre deosebire de raspunderea civila contractuala, in materie delictuala, orice prejudiciu da dreptul la reparare inca din ziua producerii, chiar daca acest drept nu poate fi valorificat imediat conform dispozitiilor art. 1381 alin (1) si (2) C.civ.
Principiile care guverneaza dreptul si indatorirea corelativa de reparare a prejudiciului sunt principiul repararii integrale a prejudiciului, principiul repararii in natura a prejudiciului.
Un alt principiu esential priveste repararea prejudiciului prin echivalent, de exmplu repararea pejudiciului cauzat prin vatamari corporale, repararea prejudiciilor patrimoniale conform dispozitiilor art. 1391 C.civ.
Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !
Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro
Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23
LEAVE A REPLY