Coordonator: Av. Bogdan Dobrescu

Principiul fortei obligatorii a contractelor este exprimat prin adagiul „pacta sunt servanda” si reprezinta acea regula de drept potrivit careia actul juridic civil legal incheiat, se impune partilor sau partii intocmai ca legea.

Are forta obligatorie nu numai pentru partile acestuia ci si pentru organul de jurisdictie investit cu solutionarea unui litigiu, deci instanta este obligata sa asigure executarea actului legal incheiat, tinand seama in interpretarea clauzelor de vointa partilor.

Forta obligatorie este justificata de necesitatea asigurarii stabilitatii si singurantei raporturilor juridice si de imperativul moral al respectarii cuvantului dat.

Exista si situatii in care efectele nu se mai produc asa cum partile au prevazut, acestea fiind mai intinse sau mai restranse datorita unor imprejurari independente de vointa lor:

I.cazuri de restranstrangere a fortei obligatorii

(sunt situatii expres prevazute de lege, in care actul isi inceteaza efectele inainte de termen datorita disparitiei unui element al sau) de exemplu:

1. incetarea contractului de locatiune din cauza pieirii totale ori considerabile a lucrului sau ca urmare a desfiintari dreptului care permitea locatorului sa asigure folosinta bunului inchiriat( cu exceptia cazului in care locatarul a fost de buna credinta, caz in care contractul va continua sa produca efecte pe durata stipulata de parti, dar nu mai mult de un an de la data desfiintarii titlului locatorului – art. 1819 NCC. Deci, nu chiar pe perioada „stipulata” decat daca este sub un an, caci daca au stipulat pe mai mult de 1 an, durata va fi redusa la un an. Daca noul locator doreste sa ii permita chiriasului sa continue folosinta, va incheia un nou contract cu el)

2. incetarea contractului de inchiriere datorita decesului chiriasului –art1834 NCC

3. incetarea contractului de societate civila datorita unor cauze prevazute de art 1937 si 1938 NCC

4. incetarea contractului de arendare prin decesul/ incapacitatea/falimentul arendasului – 1850 NCC

5. incetarea contractului de antrepriza prin decesul beneficiarului daca acesta face inutila sau imposibila executarea – art 1870 NCC

II.cazuri de extindere a fortei obligatorii

Ex: moratoriul legal (adica acordarea prin lege a unui termen ce are ca efect amanarea generala a executarii unor obligatii contractuale de catre o anumita categori de debitori in considerarea unor imprejurari exceptionale cum ar fi conflictele militare, crize economice etc.)

Nu sunt exceptii: tacita relocatiune; reinoirea contractului de arendare pentru aceeasi durata daca niciuna dintre parti nu a comunicat in scris refuzul cu cel putin 6 luni inainte de expirarea termenului; prelungirea tacita a contractului de societate ce intervine cand societatea continua sa execute operatiile sale iar asociatii continua sa initieze operatiuni ce intra in obiectul ei, prorogarea operand pe o durata de un an, continuand din an in an, etc. Nu sunt exceptii pentru ca, desi se produc mai multe efcte ca cele stabilite initial, ele au loc in temeiul unui acord tacit sau expres, fiind exceptii doar daca prelungirea apare ca un efect al legii sau apar efecte peste cele stabilite initial.

III.revizuirea efectelor anumitor acte juridice

Apare in urma ruperii echilibrului contractual dupa schimbarea imprejurarilor avute in vedere de parti in momentul incheierii actului, fapt ce conduce la producerea altor efecte decat cele prevazute:

-teoria impreviziunii

-este compatibila si cu unele contracte unilaterale (caci in cazul lor ar fi posibil sa se puna problema distribuirii echitabile a pierderilor)

-contractul de voluntariat poate fi renegociat, dar daca executarea lui a devenit imposibila este reziliat de drept

Este o exceptie de la principiul fortei obligatorii a contractelor si acea situatie in care legea recunoaste uneia dintre parti posibilitatea de a aduce modificari unilaterale actului, fara a avea nevoie de acordul celeilalte parti si fara ca aceasta din urma sa se poata opune (ex: art 53 alin 1 din OUG 54/2006)

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts