In Noul Cod de Procedura Civila s-a instituit un nou mijloc procesual privind cererile de valoare redusa care reprezinta o alternativa la procedura de drept comun şi la cea a ordonanţei de plată pentru soluţionarea cu celeritate a litigiilor patrimoniale, atunci când valoarea obiectului acestora nu depăşeşte 10.000 lei şi nu vizează materiile exceptate de lege (art. 1025 alin. 2 şi 3 NCPC).
Instanta va fi sesizata in scris prin completarea unui formular aprobat de Ordinul ministrului justitiei nr 358/C/2013 care trebuie sa contina:
1. identificarea partilor
2. valoarea pretentiei si a accesoriilor
3. indicarea probelor
4. alte elemente necesare solutionarii cauzei
5. precizarea daca reclamantul doreste sau nu sa aiba loc o dezbatere orala
Procedura de desfasurare a procesului referitor la rezolvarea cererilor de valoare redusa se va realiza integral in camera de consiliu, cu citarea partilor iar in caile de atac se poate realiza in sedinta publica.
Regula este ca partile sa nu fie citate la judecata, dar instanta atunci cand considera necesar va putea dispune prezentarea partilor din oficiu, sau ele pot solicita acest lucru. In cazul in care nu sunt necesare dezbaterile orale, cererea de infatisare poate fi respinsa dar fara sa se aduca atingere principiilor contradictorialitaruu, nemijlocirii si respectarea dreptului la aparare.
In termen de 30 de zile de la primirea cererii completate corect, a cererii de chemare in judecata pentru parat si a copiilor inscrisurilor depuse de reclamant, paratul va trebui sa trimita instantei formularul de raspuns completat corespunzator. De asemenea paratul poate intocmi si o cerere reconventionala care trebuie sa respecte conditiile generale si speciale de admisibilitate pentru a nu fi disjunsa si judecata dupa procedura obisnuita. Aceasta cerere se va depune odata cu intampinarea sub sanctiunea decaderii din dreptul de a o formula si se va comunica reclamamentului imediat dupa ce se va consemna la dosar impreuna cu inscrisurile pe care paratul la va depune in apararea sa.
Instanta este obligata ca de fiecare data cand impune un termen pentru indeplinirea unui act de procedura sa aduca in vedere partii interesate consecintele nerespectarii acestui termen.

Dupa ce informatiile au fost primite, probele administrate si in cazul in care a fost necesar dezbaterile au avut loc, daca partile se infatiseaza instanta se poate pronunta si redacta hotararea. Ea trebuie sa isi indeplineasca aceasta obligatie in termen de 30 de zile cand trebuie sa delibereze si sa redacteze hotararea. In caz ca intampinarea nu a fost depusa partea va fi sanctionata cu decaderea din dreptul de a propune probe.
Sentinta poate fi atacata numai cu apel in termen de 30 de zile de la comunicare fiind executorie de drept. Numai instanta de apel poate suspenda executarea pentru motive plauzibile cu respectarea conditiei de plata a unei cautiuni de 10% din valoarea contestata.

Cheltuielile de judecata vor fi suportate de partea “care cade in pretentii “ atunci cand cealalta parte o cere.
Dupa ce cererile au fost rezolvate si finalizate printr-o sentinta ele vor putea fi supuse numai apelului la tribunal in termen de 30 de zile de la comunicare. In cazul in care nu s-a respectat termenul de apel hotararea data va fi definitiva si va avea autoritate de lucru judecat.