Pentru a putea fi aplicabile procedurile speciale referitoare la minori starea de minoritate trebuia sa existe la momentul comiterii faptei, determinate conform legii penale, adica minorii intre 14 si 18 ani care por fi trasi la raspundere penala. In cazul in care pana cand a fost sesizata instanta inculpatul a devenit major, va fi judecat dupa procedura obisnuita.
Daca suspectul sau inculpatul este un minor care nu a implinit 16 ani la orice ascultare ori confruntare a minorului, organul de urmarire penala este obligat sa-i citeze parintii ori turorele, curatorul sau persoana in ingrijirea sau supravegherea unde se afla temporar minorul dar si directia generala de asistenta sociala si protectie a copilului din localitatea unde se desfasoara audierea. Daca inculpatul minor a implinit varsta de 16 ani chemarea persoanelor sus mentionate este facultativa.
In faza de urmarire penala, organul de urmarire penala poate solicita efectuarea unui referat de evaluare de catre serviciul de probatiune de pe langa tribunalul in a carui circumscriptie isi are locuinta minorul, iar in faza de judecata, instanta este obligata sa dispuna acest referat daca nu a fost efectuat in prima faza. De asemenea serviciul de probatiune care este solicitate va putea face propuneri motivate in ceea ce priveste masurile educative care pot fi luate fata de minor.
Conform Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, art 41, alin. (2) spune ca desemnarea judecatorilor in cauzele de fata se va fata de catre Colegiul de conducere al instantei de judecata. Judecatorii desemnati special vor judeca dosarul chiar daca dupa sesizare inculpatul a implinit 18 ani. Procurorul este obligat sa participe in asemenea cazuri, iar minorul poate absenta de la judecare in cazul in care procedura citarii a fost legal indeplinita. In cursul urmaririi penale si al judecatii asistenta juridical a acestuia este obligatorie prin reprezentant ales sau din oficiu.
Legea prevede ca problemele cu inculpati minori se judeca de urgenta si cu precadere sedinta in care are loc judecarea infractorului minor nu este publica. De asemenea daca se considera ca administrarea unor probe poate influenta negative minorul sub 16 ani, se poate indeparta din sedinta iar el va fi ascultat o singura data in cursul judecatii. Reascultarea lui va fi facuta doar in cazurile in care este impetuos necesar acest lucru. La fel se va proceda si in cazul judecatii in apel, acesta fiind de 10 zile de la comunicare sau de la pronuntare.
Pedepsele ce pot fi aplicate minorilor sunt masurile educative neprivative de libertate ( care pot fi puse in executare sauprelungite) sau masuri privative de libertate (internarea intr-un centru educativ ori de detentie) .
In cazul in care pe timpul executarii unei masuri privative de libertate, persoana internata ce a implinit varsta de 18 ani are in continuare un comportament negativ sau impiedica desfasurarea procesului de recuparare si reintegrare a celorlalte personae internate, instanta va putea decide ca minorul sa continue executarea masurii educative intr-un penitenciar. Acest fapt va fi decis de catre instanta in a carei circumscriptie teritoriala sa afla centrul educativ ori de detentie ce corespunde instantei de executare.