Desi capitolul V din titlul al II-lea al codului civil este consacrat proprietatii periodice, nu exista nicio dispozitie care sa o defineasca. Articoul 687 C.civ., desi se intituleaza “perioada periodica”, dispune faptul ca prevederile intregului capitol mentionat se aplica, in absenta unei reglementari speciale, ori de cate ori mai multe persoane exercita succesiv si repetitive atributul folosintei specific dreptului de proprietate asupra unui bun mobil sau imobil, in interval de timp determinate, egale sau inegale. 
 
Conform art. 646 pct. 1 .civ., perioada periodica reprezinta un caz de coproprietate comuna pe cote-parti fortata, deoarece dreptul de proprietate este impartit intre mai multi titular, fara ca bunul sa fie fractionat in materialitatea sa. De asemenea, dreptul de proprietate asupra bunului nu este impartit intre titulari in cote-parti ideale, ci folosinta acestuia este impartita in fractiuni de timp, egale sau inegale, titularii avand astfel dreptul de a stapani si de a utilize intregul bun, in materialitatea sa, dar numai pe o perioada determinate dintr-un an calendaristic. Ca principiu, aceasta coproprietate nu poate inceta prin partaj. 
 
Potrivit art. 688 C.civ., temeiul proprietatii periodice il reprezinta actul juridic, dispozitiile in materie de carte funciara aplicandu-se in mod corespunzator. Actul juridic poate fi un contract sau un legat. Titularul dreptului de proprietate periodica poate incheia, in conditiile legii, pentru intervalul de timp ce ii revine, acte juridice precum inchirierea, vanzarea, ipotecarea ori alte asemenea. Actele de administrare sau de dispozitie privind cota-parte din dreptul de proprietate aferent unui alt timp decat celui care le incheie sunt inopozabile titularului cotei-parti respective. 
 
Conform art. 690 alin 1 C.civ., fiecare coproprietar este obligat sa faca toate actele de conservare, in asa fel incat sa nu impiedice sau sa ingreuneze exercitarea drepturilor celorlalti coproprietari, iar pentru reparatiile mari, coproprietarul care avanseaza cheltuielile necesare are dreptul la despagubiri in raport cu valoarea drepturilor celorlalti coproprietari. Actele prin care se consuma in tot sau in parte substanta bunului pot fi facute numai cu acordul celorlalti coproprietari. La incetarea intervalului de timp la care este indreptatit, coproprietarul titular al dreptului asupra acelui interval are indatorirea de a preda bunul coproprietarului indreptatit sa il foloseasca in urmatorul interval. In masura in care coproprietarii au incheiat un contract de administrare a bunului cu acordul tuturor coproprietarilor, in conditiile art. 644 C.civ., actele juridice si operatiunile de predare a bunului intre coproprietari vor fi facute potrivit prevederilor acestui contract. 
 
Conform art. 691 alin.1 C.civ., nerespectarea de catre unul ori de catre mai multi coproprietari a obligatiilor privitoare la bunul comun, nerespectare ce se concretizeaza in producerea unui prejudiciu, duce la obligarea acestuia ori acestora la plata de despagubiri catre ceilalti coproprietari. De asemenea, in cazul in care unul dintre coproprietari tulbura in mod grav exercitarea drepturilor lor de catre ceilalti coproprietari, acesta va putea fi exclus din coproprietate la cererea coproprietarului vatamat, prin hotarare judecatoreasca, cu precizarea ca o asemenea excludere va putea fi dispusa numai daca unul dintre ceilalti coproprietari ori un tert cumpara cota-parte a coproprietarului exclus, aceasta excludere fiind insotita de o vanzare silita a cotei-parti de proprietate periodica apartinand titularului exclus. 
 
Proprietatea periodica se poate realize prin dobandirea de catre o singura persoana a tuturor cotelor-parti din drept, care poate fi unul dintre ceilalti coproprietari sau un tert. Daca dreptul de proprietate periodica are ca obiect un bun imobil, incetarea acesteia se va produce dupa radierea ei din cartea funciara. Poate inceta prin partaj voluntar, sau ca urmare a pieirii bunului asupra caruia poarta proprietatea periodica. 
 

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro
Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts