Dauna ecologica consta in atingerile aduse unor factori naturali, determinand in acest fel deteriorarea mediului natural, a sanatatii, vietii si bunurilor oaminilor, prin activitati daunatoare, agenti poluanti, dezastre sau accidente ecologice. In acest sens, “prejudiciul este efectul cuantificabil in cost al daunelor asupra sanatatii oamenilor, bunurilor sau mediului, provocat prin polunanti, activitati daunatoare sau dezastre.” conform dispozitiilor art. 2 alin. (1) pct. 50 din O.U.G, nr. 195/2005.

In sens restrans, dauna ecologica este definite in art. 2 alin. (1) pct. 22 din O.U.G. nr. 195/2005 si consta in “ alterarea caracteristicilor fizico-chimice si structurale ale componentelor naturale si antropice ale mediului, reducerea diversitatii sau productivitatii biologice a ecosistemelor naturale sau antropizate, afectarea mediului natural cu efecte asupra calitatii vietii, cauzate, in principal, de poluarea apei, atmosferei si solului, supraexploatarea resurselor, gospodarirea si valorificarea lor deficitara, ca si prin amenajarea necorespunzatoare a teritoriului”. Prevederile art. 2, pct. 12 si 13 din O.U.G. nr 68/2007 privind raspunderea de mediu, subliniaza faptul ca prejudiciul este “o schimbare negativa masurabila a unei resurse naturale sau o deteriorare masurabila a unui serviciu legat de resursele naturale, care poate surveni direct sau indirect”

Regimul raspunderii pentru daune ecologice, pentru prejudiciile asupra mediului este unul special, fiind reglementat de norme juridice atat de drept public, cat si de drept privat. “Raspunderea pentru prejudiciul adus mediului are caracter obiectiv, independent de culpa, asa cum rezulta din art. 95 alin. (1) din O.U.G. nr. 195/2005.

Elementele pe care se fundamenteaza raspunderea de tip obiectiv pentru daunele ecologice sunt:

-riscul-generat de starea de pericol determinate de anumite activitati economice pentru echilibrul ecologic. Acest element trebuie anticipat, controlat si asumat pe intregul parcurs al activitatii economice.

-hazardul-este acel element aleatoriu ce reprezinta incertitudinea efectelor poluante, distrugatoare ale unei activitati cu impact asupra mediului

-garantia-rezultanta a celor doi factori

Obligatia oricarei persoane care desfasoara o anumita activitate este de a lua toate masurile necesare si posibile pentru prevenirea si evitarea riscurilor incerte, dar potentiale de producere a unor prejudicii grave, uneori ireversibile, pentru viata si sanatatea generatiilor prezente si viitoare, pentru mediul natural si pentru insasi existenta planetei”

Daca prin dispozitiile art. 95 alin. (2) din O.U.G. nr. 195/2005 raspunderea civila pentru daunele ecologice are un fundament de tip obiectiv, cu titlu de exceptie, O.U.G. nr. 57/2007 prevede cazuri in care rapunderea poate avea un caracter subiectiv, in special pentru prejudiciile cauzate speciilor protejate si habitatelor naturale, ipoteze in care vinovatia operatorului, a persoanei responsabile, trebuie probata.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts