Noul Cod de Procedura Civila reglementeaza norme prin care reclamantul poate renunta la judecata, care este un act procedural de dispozitie ca si renuntarea la drept, achiesare si tranzactie. In principiu, ea poate fi facuta oricand in timpul judecatii, trebuie sa fie expresa si neechivoca, cererea fiind invocata personal sau prin mandatar cu procura speciala.
In cazul in care renuntarea s-a facut dupa comunicarea cererii de chemare in judecata dar pana la primul termen la care partile sunt legal citate nu este necesar consimtamantul paratului dar reclamantul poate fi suspus cheltuielilor de judecata. Daca renuntarea s-a facut la primul termen la care partile sunt legal citate sau dupa acest moment, este necesar acordul paratului.
Ea poate fi totala sau partiala adica se poate referi la intreaga cerere sau numai la anumite capete, legea facand referire numai la renuntarea la cererea de chemare in judecata nu si la calea de atac exercitata. Daca renuntarea intervine in cursul judecatii in prima instanta, se va lua act de act lucru printr-o sentinta iar daca se va face in apel sau in caile extraordinare de atac instanta va intocmi o decizie sau o sentinta Recursul importiva hotararii prin care s-a luat act de renuntare se va rezolva de catre instanta ierarhic superioara iar in cazul in care renuntarea se face in fara Inaltei Curti de Casatie si Justitie, hotararea este definitiva.
Renuntarea isi produce efectele in principal referitor la coparticiparea procesuala activa sau pasiva dar si la cererile incidentale. Ea beneficiaza numai de efecte procedurale, drepturile partilor ramanand neatinse iar reclamantul va putea introduce o noua cerere de chemare in judecata. Prin aceasta modalitate se stinge procesul civil, partile fiind puse in situatia in care niciodata nu ar fi exercitat o actiune in justitie.
Daca coparticiparea a fost activa trebuie precizat faptul ca renuntarea unuia dintre reclamanti nu produce efecte fata de ceilalti deoarece este un act individual. Hotararea pronuntata in fond numai cu privire la reclamantii care au ales sa continue judecata este opozabila reclamantilor renuntatori, insa doar daca hotararea le este favorabila.
In cazul coparticiparii procesuale pasive renuntarea reclamantului fata de unul din parati nu produce niciun efect fata de ceilalti parati iar judecata continua in privinta paratilor fata de care nu s-a renuntat. In situatia cererilor inchidentale nu este afectata o cerere de interventie tor nu poate pretinde cheltuielile de judecata din proces.
Un alt act procedural de dispozitie e renuntarea reclamantului la dreptul subiectiv dedus judecatii. Manifestarea de vointa trebuie sa fie expresa si neechivoca si trebuie sa se refere la dreptul subiectiv dedus judecatii si sa fie vorba de un drept cu provire la care se poate dispune.
Cererea de renuntare se poate face personal sau prin mandatar cu procura speciala verbal in sedinta ( situatie in care se va consemna intr-o incheiere) sau prin inscris autentic. Ea trebuie sa aiba forma unui inscris sub semnatura privata recunoscut de catre reclamant. De asemenea, el trebuie sa aiba capacitate procesuala deplina de exercitiu si va viza limitele reprezentarii legale . Daca reprezentarea reclamantului este conventionala va fi necesara o procura speciala.
Renuntarea la drept se poate face oricand in timpul procesului, inclusiv in caile extraordinare de atac. Daca se va face in fata primei instante se va da o sentinta de respingere in fond a cererii de chemare in judecata. Daca paratul solicita plata cheltuielilor de judecata reclamantul va trebui sa o faca. Trebuie precizat ca renuntarea reclamantului la dreptul incovat nu are niciun efect asupra cererii de interventie principala sau a cererii reconventionale.
Daca va fi facuta in instanta de apel sau in caile extraordinare de atac se va anula hotararea primei instante in tot sau in parte, in masura renuntarii. Hotararea este susceptibila de recurs care se judecata la instanta ierarhic superioara celei care a fost informata de renuntarea la dreptul prtins. Daca va avea loc in fata unei sectii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, recursul se judeca de completul de 5 judecatori.