Coordonator: Av. Bogdan Dobrescu
Noul Cod Civil consacra aceasta modalitate in textul alin. (1) al art. 1386, care prevede faptul ca, daca “nu este cu putinta ori daca victima nu este interesata de reparatia in natura”, reparatia re poate face “ prin plata unei despagubiri, stabilita prin acordul partilor sau, in lipsa, prin hotarare judecatoreasca” . In acest sens se recomanda ajungerea la un consens privind reparatia, se indica si variant apelarii la forta coercitiva a statului valorificata de instanta de judecata investita cu solutionarea acestui caz.
Un aspect important prevazut de alin. (2) al art. 1386 C.civ. il constituie fixarea despagubirilor in raport cu “ data producerii prejudiciului”, respective, cuantumul reparatiei prin echivalent banesc trebuie sa fie stabilit in functie de acest moment, cu indeplinirea conditiei ca prin lege sa nu dispuna in alt mod, ori in raport cu alti factori.
Noua reglementare a Codului Civil exprima ideea conform careia persoana responsabila datoreaza si dobanzile aferente sumei stabilite de instanta ca despagubire, pana la plata integrala, neacordandu-se dobanzi pentru perioada anterioara, deoarece numai din momentul pronuntarii hotararii, creanta are ca obiect acordarea reparatiei, devine lichida si exigibila.
Diversitatea cazurilor de atragere a raspunderii civile delictuale determina mai multe forme de obligare a persoanei responsabile de a plati despagubiri, fie sub forma unei sume globale, achitabila de indata in integralitatea sa, ori sub forma unor plati periodice.
Astfel, despagubirea raportata la o suma globala se acorda in cazul reparatiei prejudiciilor actuale, produse prin evenimentul prejudicios dintr-o data si consumate la acel moment. In practica, pentru acesct fel de obligatii, instanta poate acorda persoanei responsabile doua sau mai multe termene de gratie, esalonand astfel plata, dar caracterul initial al obligatiei se conserva, chiar daca plata efectiva are loc sub forma mai multor plati, la termene diferite.
Dupa cum prevede art. 1386 alin. (3), cazul in care “daca prejudiciul are caracter de continuitate, despagubirea se acorda sub forma de prestatii periodice”, respective in art. 1387 alin (2) “ despagubirea pentru pierderea sau nerealizarea castigului din munca se acorda, tinandu-se seama si de sporirea nevoilor de viata ale celui prejudiciat, sub forma de prestatii banesti periodice”
Exceptia o constituie posibilitatea instituita in textul art. 1387 alin. (2) prin care “ la cererea victimei, instanta va putea acorda despagubirea, pentru motive temeinice, sub forma unei sume globale”
In cazul despagubirilor acordate sub forma unei sume globale, cuantumul acestora nu mai poate fi modificat, spre deosebire de despagubirile acordate sub forma unor prestatii periodice, care nu au un caracter provizoriu, sub conditia mentinerii efectelor faptei prejudicioase in viitor, in limitele constatate de instanta, la data la care s-a pronuntat. Textul art. 1386 alin. (4) dispune ca, “in cazul prejudiciului viitor, despagubirea, indiferent de forma in care s-a acordat, va putea fi sporita, redusa sau suprimata, daca, dupa stabilirea ei, prejudiciul s-a marit, s-a micsorat ori a incetat”
Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !
Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro
Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23
LEAVE A REPLY