Donatia se revoca pentru ingratitudine, conform art. 1023 C.civ, in urmatoarele cazuri:
Daca donatarul a atentat la viata donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, stiind ca altii intentioneaza sa atenteze, nu l-a instiintat. In acest caz, nu se cere o condamnare penala, fiind suficient sa se stabileasca intentia de a ucide, intentia manifestata a autorului de a curma viata donatorului. Daca donatarul a actionat fara discernamant, donatia nu se revoca. Uciderea din culpa nu reprezinta cauza de revocare


Daca donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave fata de donator. Gravitatea faptelor se apreciaza de instanta, cerandu-se insa ca fapta sa fi fost savarsita cu intentie
Daca donatarul refuza in mod nejustificat sa asigure alimente donatorului ajuns in nevoie, in limita valorii actuale a bunului donat, tinandu-se insa seama de starea in care se afla bunul la momentul donatiei.  Refuzul nu este sanctionat cu revocarea daca donatorul avea rude obligate si in situatia de a-I acorda intretinere. In ceea ce priveste cuantumul, alimentele nu trebuie sa treaca peste valoarea darului si, prin urmare, daca acesta pierre fortuit, donatarul poate refuza acordarea lor. In toate cazurile, refuzul nejustificat de alimente este sanctionat numai prin posibilitatea revocarii donatiei; donatorul nu are actiune in justitie pentru a cere intretinere de la donator. 


Actiunea in revocare pentru ingratitudine este o pedeapsa civila si se caracterizeaza prin:


-este o actiune strict personala si deci poate fi intentata numai de persoana impotriva careia faptele au fost savarsite, adica numai de catre donator. In mod exceptional, mostenitorii devin titularii actiunii in revocare daca donatorul a decedat inainte de expirarea termenului de un an in care actiunea putea fi intentata, fara ca donatorul sa il fi iertat pe donatar sau daca donatorul a decedat fara sa fi cunoscut cauza de revocare, in acest caz, mostenitorii putand introduce actiunea in revocare in termen de un an de la data mortii donatorului.
-titularul actiunii il poate ierta pe donatar. Iertarea se prezuma daca a trecut un an din ziua in care donatorul a stiut ca donatarul a savarsit fapta de ingratitudine, fara ca inauntrul acelui an sa fi cerut revocarea.
-actiunea poate fi exercitata numai impotriva donatarului. Daca el moare dupa introducerea actiunii, aceasta poate fi continuata impotriva mostenitorilor. Daca donatarul moarte inainte de introducerea actiunii, aceasta nu poate fi introduca impotriva mostenitorilor sai. Daca sunt mai multi donatari, actiunea in revocare nu poate fi admisa decat impotriva acelor care s-au facut vinovati de ingratitudine. 
-referitor la efectele generale ale admiterii actiunii in revocare pentru ingratitudine, daca restituirea in natura a bunului donat nu este posibila, donatarul va fi obligat sa plateasca valoarea acestuia, socotita la data solutionarii cauzei. In privinta fructelor, legea prevede ca donatarul va fi obligat sa restituie fructele pe care le-a perceput incepand cu data introducerii cererii de revocare a donatiei
-referitor la efectele speciale, revocarea pentru ingratitudine nu are niciun efect in privinta drepturilor reale asupra bunului donat dobandite de la donatar, cu titlu oneros, de catre tertii de buna-credinta si nici asupra garantiilor constituite in favoarea acestora. 


    Promisiunea de donatie se revoca de drept daca anterior executarii sale se iveste unul dintre cazurile de revocare pentru ingratitudine. De asemenea, promisiunea de donatie se revoca de drept si atunci cand, anterior executarii sale, situatia materiala a promitentului s-a deteriorat intr-o asemenea masura incat executarea promisiunii a devenit excesiv de oneroasa pentru acesta ori promitentul a devenit insolvabil.