Debitorul dupa ce s-a comunicat incheierea incuviintarii executarii in termen de 15 zile este obligat sa-si achite datoria. In caz contrar, se va incepe procedura de vanzare silita. Daca debitorul detine sub numele sau mai multe bunuri imobile vanzarea se va face pentru fiecare in parte. In ambele cazul se va fixa pretul iar atunci cand este necesar se va desemna un expert pentru o evaluare corespunzatoare. El va fi numit de catre executor printr-o incheiere executorie.
Exista si posibilitatea ca executorul raportandu-se la pretul mediu din piata din respectiva localitate printr-o incheiere comunicata partilor sa stabileasca valoarea de circulatie a bunului. Executorul judecatoresc este obligat sa solicite biroului de carte funciara sa ii fie comunicate drepturile reale si toate sarcinile care greveaza bunul urmarit pentru a putea informa partile in privirea executarii si sa ii poata chema la termenele fixate pentru vanzare.
Expertiza este inceputa in cazul solicitarii de catre partile interesata in termen de 15 zile de la comunicarea incheierii prin care s-a stabilit valoarea de piata a imobilului, sanctiunea nerespectarii termenului fiind decaderea partii care are interes din dreptul de a mai solicita efectuarea expertizei. Nu se poate efectua decat un singur raport de expertiza referitor la valoarea bunului scos la vanzare. Asadar, in cazul in care exista o parte nemultumita poate ataca solutia prin contestatie la executare. Nu este de ajuns numai stabilirea pretului imobilului ci trebuie deteminata si valoarea drepturilor de uzufruct, uz, abitatie sau servitute.
Dupa ce a fost stabilit pretul final executorul in termen de 5 zile va stabili prin incheiere definitiva cand va fi vandut imobilul care va fi supus regulilor publicitatii de vanzare, care nu va fi mai scurt de 20 de zile (stabilit pentru interesul debitorului), legiutorul demonstrand ca acesta este un termen prohibitiv. Intervalul maxim de timp in care poate fi vandut imobilul este de 40 de zile. Acesta are un caracter imperativ, nerespectarea acestuia fiind sanctionata cu decaderea. Daca a fost fixat pretul de pornire a licitatiei in 5 zile de la acea data executorul judecatoresc va afisa publicatia de vanzare la sediul organului de executare si al instantei de executare la locul unde se afla imobilul urmarit, la sediul primariei unde este situat imobilul. Executorul va fi sanctionat de catre in cazul in care nu respecta toate formalitatile de publicitate, la cererea partii interesate cu o amenda judiciara cuprinsa intre 50 si 700 de lei sau poate fi obligat la plata unor despagubiri pentru paguba produsa. Pretul va fi mentionat intr-un proces-verbal de sechestru sau va fi stabilit prin expertiza.
Publicatiile de vanzare trebuie sa le fie comunicate: creditorului urmaritor, debitorului urmarit, tertului dobanditor atunci cand el exista, coproprietarilor sau altor persoane care au un dreot inscris in legatura cu bunul imobil scos la vanzare, creditorilor ipotecari inscrisi in cartea funciare, persoanelor care au inscrieri provizorii sau notari in legatura cu vreun drept real daca inscrierile sau notarile sunt anterioare notarii urmaririi, organelor fiscale locale si parchetului de pe langa instanta de executare pentru situatiile in care se urmareste imobilul unui minor sau al unei persoane puse sub interdictie judecatoreasca. In cazul in care exista creditori ipotecari comunicarea se va face la domiciliul ales in actul prin care s-a realizat dreptul de ipoteca iar daca acesta nu exista la domiciliul sau la sediul real. Daca executarea silita are ca obiect un bun comun se vor anunta toti coproprietarii cu cel putin doua saptamani inainte inainte de data stabilita pentru vanzare cu privire la ziua, ora si locul licitatiei.
Noul Cod de Procedura Civila stabileste in art. 840 situatia vanzatorului imobilului urmarit, astfel incat se va trimite o somatie in care se va arata caracterul imperativ al acestuia de a alege in scris pentru ipoteca legata instituita pentru imobil sau dreptul de a vete sau declara rezolutiunea pentru neplata pretului. Optiunea trebuie sa fie facuta in termen de 5 zile de la comunicarea publicatiei, iar consecinta nedarii unui raspuns este decaderea din dreptul de a solicita pe viitor desfiintarea contractului de vanzare pentru neplata pretului astfel incat nu se va mai putea profita de creanta garantata cu ipoteca.
Daca vanzatorul imobilului alege sa introduca actiunea in rezolutiune a vanzarii, aceasta trebuie sa fie facuta alaturi de declaratia unilaterala de rezolutiune a vanzarii, in cadrul contestatiei la executare in 15 zile de la trimiterea optiunii catre executor. Prevederile articolului 840 NCPC sunt valabile si incazul coschimbasului sau al altui instainator care are o ipoteca legala asupra bunului urmarit.