Art. 277 Sfidarea instantei

Intrebuintarea de cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene de catre o persoana care participa sau asista la o procedura care se desfasoara in fata instantei, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

In acelasi timp scopul incriminarii este acela de a proteja solemnitatea si buna desfasurare a procedurilor judiciare in fata instantei de judecata si nu neaparat onoarea sau reputatia reprezentantilor autoritatii judiciare.

Tocmai datorita acestei abordari sunt sanctionate manifestarile jignitoare indreptate impotriva oricarei persoane aflate in sala de judecata, indiferent ca aceasta participa sau nu la desfasurarea procedurii (de pilda jignirile adresate publicului din sala) ori cand acestea sunt adresate judecatorului, procurorului sau avocatului pe durata procedurii.

Infractiunea de sfidare a instantei nu poate fi comisa de catre judecatorul care prezideaza ori participa la sedinta de judecata intrucat acesta are calitatea de subiect pasiv secundar in raport de continutul faptelor incriminate insa in cazul comiterii unor asemenea fapte de catre judecator in timpul procedurii acesta va raspunde pentru savarsirea infractiunii de purtare abuziva.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts