Suspendarea procesului poate fi definita ca oprirea mersului judecatii datorita unor circumstante voite de parti sau independete de vointa lor.
Dupa imprejurarile care determina suspendarea ea poate fi:
a. Voluntara- se produce atunci cand ambele parti cer instantei sa suspende cauza sau cand niciuna din ele, legal citate, nu se infatiseaza la strigarea cauzei. Aici se prevede dreptul partilor de a dispune de obiectul procesului si de mijloacele lor de aparare putand sa aiba cauze precum o viitoare tranzactie. Un al doilea caz este atunci cand nu s-a cerut judecarea in lipsa nici de reclamant, nici de parti. Instanta de judecata are obligatia sa continue judecarea in cazul in care cel putin una din parti a cerut judecarea in lipsa. Atunci cand partile nu se prezinta la judecata si nici nu au cerut ca judecarea sa se faca in lipsa lor, instanta trebuie sa o suspenda chiar daca actiunea, cererea sau calea de atac este netimbrata..
b. De drept- acest tip de suspendare este precizat expres in art. 412, alin (1) al Noul Cod de Procedura Civila. Pentru a se respecta principiul contradictorialitatii, partile trebuie sa ia parte la dezbatere. Faptele care duc la suspendarea procesului nu-si produc efectul daca au aparut dupa inchiderea dezbaterilor.
c. Facultativa- cand dezlegarea cauzei depinde in tot sau in parte de existenta sau inexistenta unui drept care face obiectul unei alte judecati, cand s-a inceput urmarirea penala pentru o infractiune care ar avea o inrarurire hotaratoare asupra hotararii ce urmeaza sa se dea, daca lege nu prevede altfel, in alte cazuri prevazute de lege.
Suspendarea se dispune printr-o incheiere care va fi motivata deoarece ea are scopul de a opri mersul normal al procesului fiind scos de pe rolul instantei pe toata perioada cat dureaza cauza care a determinat luarea acestei masuri. Aceasta incheiere poate fi atacata cu recurs, separat la instanta ierarhic superioara, iar daca este dispusa de Inalta Curte de Casatie si Justitie are caracter definitiv. Ea are ca efect ramanerea pricinii in nelucrare ( nu se mai poate efectua niciun act de procedura). De asemenea isi produce efectele pentru toate partile procesului.
Incetarea are loc in functie de modul in care s-a suspendat cauza. Asadar, daca a fost voluntara masura inceteaza prin cererea de redeschidere a procesului de partea interesata. Daca suspendarea a fost de drept ea se redeschide printr-o cerere cu aratarea mostenitorilor, tutorelui, curatorului, a celui reprezentatat de mandatarul defunct, a noului mandatar sau dupa caz a partii interesate, a lichidatorului, a administratorului judiciar sau a lichidatorului a administratorului judiciar ori a lichidatorului judiciar. Daca suntem in prezenta unei suspendari facultative procesul se poate redeschide numai dupa ce cauza care a determinat suspendarea a fost solutionat si hotararea pronuntata a ramas definitiva.
Redeschiderea se face printr-o cerere simpla in care se va nota numarul dosarului, data si cauza supendarii, precizari cu privire la disparitia cauzei de suspendare si solicitarea repunerii pe rol a cauze. Se va achita in acest sens o taxa echivalenta cu 50% din taxa de timbru datorata pentru cererea a carei judecata a fost suspendata.
Instanta va stabili un termen, va cita partile iar dezbaterile vor fi reluate de la ultimul act de procedura indeplinit inainte de suspendare.
LEAVE A REPLY