Art. 274 Sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri

(1) Sustragerea, distrugerea, retinerea, ascunderea ori alterarea de mijloace materiale de proba sau de inscrisuri, in scopul de a impiedica aflarea adevarului intr-o procedura judiciara, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza impiedicarea, in orice alt mod, ca un inscris necesar solutionarii unei cauze, emis de catre un organ judiciar sau adresat acestuia sa ajunga la destinatar.

Aceasta in scopul asigurarii unei reglementari mai eficiente in ceea ce priveste securitatea si integritatea mijloacelor materiale de proba sau inscrisurilor prin a caror sustragere, distrugere, retinere, ascundere sau alterare este impiedicata aflarea adevarului intr-o cauza penala, ori a mijloacelor de proba sau a inscrisurilor aflate dintr-un dosar penal.

Dispozitii similare contin art. 434-4 din codul penal francez si art. 189 alin.(1) pct. 2 din codul penal olandez.

In acelasi timp, tinand seama ca, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, la inscrisurile sau mijloacele de proba dintr-o cauza penala au acces in mod nemijlocit persoane cu atributii judiciare in realizarea actului de justitie, infractiunea contine o forma agravata cand este comisa de catre de un avocat, expert, interpret, politist, grefier, procuror sau judecator.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts