In noul cod penal, talharia este pedepsita mult mai usor decat in vechiul cod penal, insa in noul cod exista si o modalitate a talhariei si anume, talharia calificata.

Conform art. 233 Noul Cod Penal, furtul savarsit prin intrebuintarea de violente sau amenintari, ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru inlaturarea urmelor infractiunii, ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi . La fel era definita talharia si in vechiul cod penal la art. 211, singura diferenta rezidand in cuantumul pedepsei, aceasta fiind pe vechiul cod penal de la 3 la 18 ani. 

Potrivit art. 234 Noul Cod Penal, talharia este calificata daca este savarsita in urmatoarele imprejurari:

a) prin folosirea unei arme ori substante explozive, narcotice sau paralizante;

b) prin simularea de calitati oficiale;

c) de o persoana mascata, deghizata sau travestita;

d) in timpul noptii;

e) intr-un mijloc de transport sau asupra unui mijloc de transport;

f) prin violare de domiciliu sau sediu profesional,

Pedeapsa pentru aceasta infractiune este de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi. 

Talharia savarsita in conditiile art. 229 alin.3 C.pen, se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza talharia care a avut ca urmare vatamarea corporala. 

In vechiul cod penal, nu exista notiunea de talharie calficata, talharia savarsita de o persoana mascata, deghizata sau travestita, in timpul noptii sau intr-un mijloc de transport fiind pedepsita de la 5 la 20 de ani. Se poate observa faptul ca in noul cod penal nu este considerata talharie calificata talharia savarsita intr-un loc public, fiind in schimb considerate astfel talharia savarsita asupra unui mijloc de transport. In virtutea vechiului cod penal, talharia savarsita de o persoana mascata, deghizata sau travestita sau prin violare de domiciliu era pedepsita cu inchisoare de la 7 la 20 de ani. In timp ce in vechiul cod penal era considerate talharie fapta savarsita de o persoana avand asupra sa o arma, o substanta narcotic sau paralizanta, in noul cod penal este in mod expres prevazut faptul ca aceasta trebuie sa foloseasca arma sau substanta expliziva, narcotica sau paralizanta, pentru a fi considerate talharie calificata.

In concluzie, indiferent ca este talharie simpla sau calificata, limitele de pedeapsa sunt mult mai mici decat cele existente in vechiul cod penal, deoarece in timp ce in noul cod penal maximul este de 12 ani si interzicerea unor drepturi, in vechiul cod maximul era pana la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.