Talharia este o infractiune complexa ce reuneste 2 elemente materiale si anume: furtul + violenta/amenintare.

            Furtul poate fi simplu sau calificat, iar in ceea ce priveste violentele, acestea se pot manifesta prin punerea in stare de inconstienta ori in imposibilitatea de aparare sau prin intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru a pastra bunul furat, de a inlatura urmele infractiunii ori pentru ca faptuitorul sa isi asigure scaparea.

Agravante:

  1. cand se comite intr-o locuinta ori dependinta a locuintei (nu se va retine aceasta agravanta daca se petrece in locuinta faptuitorului.)
  2. cand a avut drept urmare o consecinta prevazuta in cazul infractiunii de vatamare corporala grava
  3. cand, cu praeterintentie rezulta consecinte deosebit de grave ori moartea victimei.
  4. faptuitorul se afla in prezenta vreunei circumstante prevazute pentru furtul calificat (de ex: e savarsita de mai multe persoane impreuna, de o persoana inarmata, in public, prin efractie, etc)

Violenta poate fi savarsita impotriva unei persoane, iar furtul de la o alta. Spre exemplu, X sustrage bunul de la Y dar il loveste pe Z care se afla impreuna cu Y pe strada, pentru a-si asigura scaparea.

Daca victima este un functionar public, se va retine talharia in concurs cu ultrajul.

Talharia absoarbe: lipsirea de libertate (pe durata comiterii faptei) daca dupa acea continua sa retina persoana, cele doua fapte se vor retine in concurs.

In cazul amenintarii cu o arma, aceasta trebuie sa fie vizibila victimei (spre deosebire de furtul calificat care presupune doar faptul ca cel ce savarsete fapta avea arma la el, fara ca victima sa stie acest lucru) spre a-i crea o stare de temere. Din acest punct de vedere, este irelevant faptul ca arma era spre exemplu, de jucarie, fara a reprezenta un pericol real. Este suficienta violenta psihica ce s-a produs asupra victimei care a dat bunul infractorului crezand ca este in pericol si ca arma este una adevarata. In plus, va fi considerata violenta si acea situatie in care faptuitorul, pentru a-i crea victimei o stare de temere, loveste doar obiectele din jurul ei.

Infractiunea de talharie, poate fi comisa atat de o persoana fizica cat si de una juridica, inclusiv de catre proprietarul bunului, iar victima poate fi atat o persoana fizica cat si una juridica.

Talharia se poate comite doar cu intentie directa si este necesara existenta scopului: de insusire si de luare, pastrare ori scapare atunci cand intrebuinteaza violentele.

Tentativa in cazul infractiunii de talharie se sanctioneaza.

Fapta se consuma in momentul producerii furtului si a vatamari. Cu alte cuvinte, pentru a se putea retine aceasta fapta in sarcina unei persoane, e necesar ca ambele elemente materiale sa aiba loc. Fapta se consuma practic la momentul producerii si celui de al doilea element.

Daca furtul a ramas in stare de tentativa, dar violentele s-au produs si au rezultat in moartea victimei ori intr-o vatamare corporala grava, fapta va ramane tentativa, dar se va tine cont de legea prevazuta pentru forma consumata dat fiind ca rezultatul mai grav s-a produs deja, deoarece activitatea infractionala trebuie raportata la rezultatul final.

Daca se comit doua infractiuni de talharie la 3 zile distanta, nu se va putea retine savarsirea faptei in forma continuata daca faptele au fost comise in baza unor rezolutii infractionale spontane, (adica atunci cand a comis prima fapta, nu se gandea deja ca vrea sa o comita si pe a doua) in imprejurari diferite si impotriva unor persoane diferite.

Sanctiune:

-inchisoare (de la 3 la 25 de ani) + interzicerea unor drepturi (atunci cand fapta a avut ca urmare decesul victimei ori alte consecinte deosebit de grave).

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro
Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts