Aveti clauze abuzive in contractul de credit? Casa de Avocatura Dobrescu va explica care sunt etapele pentru a va ajuta sa le eliminati.

Clientii bancilor care au clauze abuzive in contractele de credit le pot denunta pentru a obtine astfel eliminarea lor.

     Pentru a elimina astfel de clauze din contractul dumneavoastra, acestea sunt actele necesare intentarii actiunii impotriva bancilor :

– contractul de credit

– graficele de rambursare

– extrasul de cont global

– actele aditionale

    Conventiile de credit incheiate reprezinta contracte de adeziune, toate clauzele cuprinse in acestea fiind prestabilite de banca, preformulate, carora le lipseste caracterul negociat, clientii neavand decat doua posibilitati: fie sa incheie contractul in forma stabilita de banca, fie sa renunte la incheierea acestuia.

     Clientii bancilor nu au avut posibiliatea de a negocia nicio clauza din conventiile de credit, intregul act juridic fiindu-le impus in forma respectiva de catre banca. Din acest aspect rezulta faptul ca toate conventiile de credit contin clauze similare redactate cu un font mic, special ales, in aceste contracte pentru a face ca unele prevederi sa scape la prima citire.

     Din dorinta de a atrage cat mai multi clienti, profitand de starea de necesitate a oamenilor aflati in plina criza economica, utilizarea de mijloace viclene pentru inserarea in contracte a unor clauze ce creeaza un vadit si netemeinic avantaj bancilor a devenit o practica des utilizata in ultima vreme.

    Mai mult decat atat, contractele de credit contin un drept exagerat si abuziv al bancilor prin care acestea pot modifica in mod unilateral prevederile, fara a lua in calcul consimtamantul clientilor.

    Reaua-credinta a bancilor ce impun astfel de clauze rezulta si din faptul ca acorda dobanzi fixe pe perioada unui an pentru a convinge consumatorii sa incheie contractul, urmand ca dupa aceasta perioada dobanda sa devin variabila in functie de dobanda afisata la sediile bancii.

    Atrasi de ofertele bancilor, clientii se grabesc sa incheie contractele, fiind lipsiti de capacitatea de a lua in calcul evolutia pietelor financiare si de a previziona evolutia arbitrara a dobanzilor. In mod normal, o clauza contractuala trebuie formulata astfel incat consumatorul sa aiba posibilitatea de a anticipa anumite situatii ce pot interveni si consecintele lor.

    De asemenea, profitand de lipsa de cunostine de specialitate a consumatorilor, bancile au inserat in contractele de credite clauze conform carora isi rezerva dreptul de revizui rata dobanzii in cazul aparitiei unor schimbari semnificative pe piata monetara.

    Tot ce trebuie sa stie clientii bancilor ce au in contracte astfel de clauze este faptul ca acestea pot fi eliminate numai printr-o sentinta judecatoreasca obtinuta in urma unui proces.

    Miza este uriasa: in cazul unei sentinte favorabile clientilor, bancile vor fi obligate sa elimine clauzele abuzive din contract si sa restituie sumele incasate ilegal pe perioada desfasurata intre incheirea contractului de credit si intentarea actiunii in instanta.

    Pentru mai multe detalii gratuite cu privire la această problemă, ne puteți contacta telefonic sau prin intermediul e-mail-ului.