Uciderea din culpa presupune suprimarea vietii unei persoane fara intentie.

            Uciderea din culpa in forma agravata:

  1. cand apare ca urmare a culpei profesionale

  2. cand fapta este savarsita de catre un conducator de vehicul cu tractiune mecanica, ce are in sange peste 0,80 g/l alcool/ (sau 0,40 g/l alcool pur in aerul expirat) ori se afla in stare de ebrietate. In aceasta situatie nu se vai mai retine si infractiunea prevazuta OUG 195  privind circulatia pe drumurile publice.  Tot aici se incadreaza si conducerea sub influenta stupefiantelor, medicamentelor ori altor substante de acest gen.

  3. cand are drept urmare uciderea a 2 sau mai multe persoane.

In situatia in care persoana refuza recoltarea de probe faptuitorul risca o pedeapsa intre 2 ani si 7 ani inchisoare.

            Valoare juridica protejata de legiuitor este viata persoanei, iar obiectul juridic material este reprezentat de corpul persoanei asupra careia se rasfrang consecintele infractiunii.           

            Subiectii infractiunii:

Poate fi subiect activ al savarsirii infractiunii de ucidere din culpa atat o persoana fizica cat si o persoana juridica.

Coautoratul este posibil in situatia in care este retinuta culpa comuna in savarsirea faptei.  De asemenea, este posibila si participatia penala improprie (mai exact, o persoana poate savarsi infractiunea ca instigatori, deci cu intentie, iar altii ca autori din culpa, fapt ce va atrage aplicarea unor sanctiuni diferite).

In ceea ce priveste subiectul pasiv, victima, aceasta nu poate fi decat o persoana fizica.

Elementul material al infractiunii consta intr-o actiune ori inactiune ilicita.

Daca exista intentie inseamna ca rezultatul decesului a depasit culpa, iar autorul a savarsit „lovituri cauzatoare de moarte”, nu ucidere din culpa.

 In cazul uciderii din culpa avem o actiune ori inactiune care direct ori indirect produce decesul unei persoane, fara ca autorul faptei sa fi urmarit ori acceptat o asemenea posibilitate. Prin urmare, culpa nu trebuie confundata cu intentia indirecta.

            Urmarea imediata este reprezentata, in mod logic, de decesul persoanei. Pentru a putea trage la raspundere autorul ori participantul la savarsirea faptei, este necesara existenta unei legaturi de cauzalitate intre actiunea ori inactiunea savarsita si deces.

            Un exemplu de culpa comuna il poate reprezenta urmatoarea situatie:

            -Victima a trecut printr-un loc nepermis.

            -Soferul nu a reparat o defectiune pe care o cunoastea si in plus, conduce sub influenta bauturilor alcoolice.

             Desi soferul se face vinovat de conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, desi masina sa nu functiona corespunzator, uciderea din culpa nu ar fi avut loc daca persoana nu traversa printr-un loc nepermis. Bauturile alcoolice i-au incetinit reactia soferului care ar fi trebuit sa evite pietonul, indiferent pe unde acesta traverseaza. Daca ar fi condus regulamentar, fara consumarea bauturilor alcoolice si fara ca masina sa prezinte defectiuni, culpa nu mai era comuna si soferul nu mai era tinut raspunzator pentru ucidere din culpa.

            La aceasta infractiune, actele preparatorii nu sunt posibile.

            Sanctiuni:

Pedeapsa inchisorii de cel putin 1 an. Daca exista agravante, pedeapsa poate ajunge si pana la 15 ani inchisoare