Care este pedeapsa aplicata pentru uciderea la cererea victimei?

Sunteti de acord cu incriminarea eutanasiei?

Uciderea la cererea victimei

In Noul Cod Penal, este incriminata uciderea la cererea victimei, astfel ca in art. 190 uciderea savarsita la cererea explicita, serioasa, constienta si repetata a victimei care suferea de o boala incurabila sau de o infirmitate grava atestata medical, cauzatoare de suferinte permanente si greu de suportat, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani. 

Inainte de intrarea in vigoare a noului cod penal, eutanasierea unei persoane era considerata omor simplu sau omor calificat, potrivit art.174 si art. 175 din vechiul cod penal.  Potrivit acestora pedeapsa era de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. Conform noii reglementari, pedeapsa este micsorata, aceasta fiind de la 1 la 5 ani. In concluzie, aceasta a determinat eliberarea tuturor celor condamnati pentru aceasta infractiune sau reducerea pedepsei la 5 ani, daca aceasta nu a fost efectuata in totalitate. 

Personal, nu sunt de acord cu incriminarea eutanasiei, tinand cont de starea de sanatate a victimei care solicita aceasta, stare care ii face traiul insuportabil. Ma gandesc ca o persoana bolnava de cancer in faza terminala care oricum asteapta moartea, prefera sa termine cu chinul mai repede decat sa astepte sa ii vina sfarsitul pe cale naturala. De ce ar trebui sa fie pedepsita persoana care realizeaza eutanasia unei astfel de persoane? Ar fi mai bine daca aceasta s-ar sinucide? Care este diferenta?  Ca aceasta isi ia singura viata si nu este ucisa de altcineva? Nu este in ambele cazuri dorinta si propria ei decizie? De ce trebuie considerat un omor si pedepsit ca atare? Intr-adevar, se poate considera ca persoana nu mai este in indeplinatatea facultatilor mintale si prin urmare nu mai are discernamantul necesar pentru a lua o astfel de decizie. Insa, consider ca aceasta situatie se poate verifica usor cu un control psihologic de catre un medic specializat in asemenea probleme. Deci, inainte de a-i fi permisa luarea deciziei de eutanasie, ar trebui sa se constate existanta deplinatatii facultatii mentale. 

In concluzie, desi conform noului cod penal pedeapsa pentru uciderea la cererea victimei este mai mica decat cea potrivit vechiului cod penal, si anume de la 1 la 5 ani, consider ca aceasta infractiune nu ar trebui incriminata deloc, motivele fiind expuse anterior.