Coordonator: Av. Bogdan Dobrescu

In vechiul Cod Civil, vanzarea bunului altuia era nula absolut pentru lipsa de cauza. Era anulabila in situatia in care exista eroarea ca viciu de consimtamant. Se putea pune si problema rezolutiunii, iar solutia se dadea in functie de buna sau reaua-credinta a partilor. Alteori se considera ca valora promisiune de vanzare.

In prezent, Noul Cod Civil, reglementeaza posibilitatea vanzarii bunului altuia la art. 1683. Ca atare ea nu este nula absolut sau relativ, pentru ca propietarul bunului nu este afectat in vreun fel de conventia incheiata intre niste terte persoane.

Vanzarea bunului altuia apare in situatia in care vanzatorul nu este proprietarul bunului iar partile cunosc acest aspect (dar nu neaparat).

Exemple: vanzarea unui bun furat; vanzarea unui bun proprietate comuna; vanzarea de catre stat a unor imobile preluate fara titlu etc.

Vanzatorul nu trebuie deci sa aiba intotdeauna calitatea de proprietar. Cerinta se indeplineste la momentul transferului proprietatii catre cumparator. Daca vanzatorul nu are proprietatea la momentul incheierii vanzarii, proprietatea va fi transferata ulterior, in caz contrar vanzarea este nula.

Cu alte cuvinte, daca prin lege nu se prevede altfel, bunurile unui tert pot face obiectul unei prestatii, debitorul (vanzatorul) fiind obligat sa procure bunul si sa il transfere creditorului (cumparatorul) sau sa obtina acordul tertului (adevaratul proprietar, strain de contractul incheiat).

De obicei intre parti se stabileste un termen pana la care vanzatorul sa procure bunul sau sa obtina acodrul tertului iar daca nu reuseste, va raspunde pentru prejudiciu.

Sanctiunea in cazul vanzarii lucrului altuia difera dupa cum partile au fost de buna sau de rea-credinta.

Daca cumparatorul a fost de buna-credinta vanzarea este anulabila pentru eroare asupra calitatii vanzatorului. Doar cumparatorul poate cere anularea pe cale de actiune daca a platit pretul, sau pe cale de exceptie daca nu l-a platit.

Si vanzatorul s-ar putea afla in eroare, dar el nu poate cere anularea si nici adevaratul proprietar pentru ca el este tert fata de contract. El are o actiune in revendicare daca bunul se afla la cumparator. El are de asemenea si posibilitatea sa ratifice vanzarea. Daca vanzatorul a devenit intre timp proprietar, nici cumparatorul nu va putea cere anularea.

Daca bunul face parte in realitate din domeniul public, vanzarea este lovita de nulitate absoluta in toate cazurile.

Daca ambele parti au cunostinta de faptul ca vanzatorul nu este adevaratul proprietar, inseamna ca suntem in prezenta unei cauze ilicite (nulitatea absoluta poate fi invocata si de adevaratul proprietar) Aceasta sanctiune extrema se aplica doar in situatia in care actul nu poate fi pastrat in nici un fel.

In situatia in care partile amana transferul proprietatii, poate interveni rezolutiunea, cumparatorul poate cere restituirea pretului si daune, fiindca vanzatorul isi asuma obligatia de a procura bunul, pe care nu il are, iar obligatia se poate indeplini doar daca dobandeste bunul si devine proprietar (de la acel moment va opera si transferul proprietatii catre cumparator) sau proprietarul ratifica vanzarea.

Cand bunul se afla in indiviziune sau in proprietate comuna pe cote-parti, nu se aplica vanzarea bunului altuia ci regulile starii de indiviziune:

-cand un coproprietar dispune de un bun indivizibil in materialitatea lui, in tot sau parte, vanzarea nu este nula dar supune dreptul dobandit de cumparator conditiei ca la partaj, bunul sa-i fie atribuit vanzatorului. Daca se va indeplini aceasta conditie, cumparatorul va fi considerat proprietar in mod retroactiv. Vanzarea va fi nula daca bunul nu-i revine vanzatorului.

Daca cumparatorul stia ca bunul nu ii apartine in intregime vanzatorului, nu va putea solicita rambursarea cheltuielilor autonome/voluptoare, pentru ca le-a facut pentru propriul confrot.

Contestarea vanzarii nu poate fi ceruta in timpul starii de indiviziune si nici bunul ce se afla la cumparator nu poate fi revendicat, intrucat exista oricand posibilitatea ca bunul, in urma impartelii, sa-i revina vanzatorului iar contractul sa fie valabil.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts