Coordonator: Av. Bogdan Dobrescu

Editor articol juridic: Corina Matei

Posesia reprezinta exercitarea in fapt a prerogativelor dreptului de proprietate asupra unui bun, de catre cel care il stapaneste si care se comporta ca un proprietar al acelui bun.

Posesia neafectata de vicii este o „posesie utila” si doar ea poate produce efecte, in afara situatiilor prevazute de lege. Prin urmare, pentru a produce efecte nu sunt suficiente cele doua elemente: animus (elementul psihologic intentional ce reprezinta intentia de a stapani pentru sine) si corpus ( elementul material, un contact direct de orice fel cu bunul, de exemplu: detinere, savarsirea actelor de folosinta, culegerea fructelor, etc).

Noul Cod Civil prevede ca sunt vicii de posesie:

1. Discontinuitatea

2. Violenta

3. Clandestinitatea

(nu mai prevede si „precaritatea” pentru ca ea reprezinta mai mult decat un „viciu” este chiar o „lipsa a posesiei”. Asta inseamna ca in lipsa celor doua elemente sau a unuia dintre ele, posesia este de fapt o „detentie precara”)

Pana la proba contrara, posesia este considerata ca fiind o posesie utila.

Discontinuitatea

Nu se confunda cu intreruperea posesiei pentru ca intreruperea nu este un viciu, ci o cauza de incetare a posesiei.

O posesie este discontinua daca este exercitata cu intermitente anormale in raport cu natura lucrului (fiindca nu va fi discontinua posesia asupra unei pasuni doar pentru ca posesorul nu exercita acte materiale asupra ei si iarna. Potrivit naturii lucrului, pasunea nu trebuie stapanita obligatoriu si iarna). Discontinuitatea si intermitentele anormale sunt chestiuni de fapt lasate la aprecierea instantei.

Nu se confunda cu neexercitarea ei timp de un an, deci pentru a se putea vorbi de o discontinuitate si nu de o pierdere a posesiei trebuie ca intermitenta sa fie pe o durata mai mica de un an.

Acest viciu este temporar, deci se poate repara. Daca actele de stapanire devin regulate, viciul inceteaza.

Discontinuitatea este absoluta, putand fi invocata de orice persoana care dovedeste un interes.

Discontinuitatea se poate ivi in cazul bunurilor imobile pentru ca in cazul celor mobile, posesorul este prezumat proprietar de la momentul intrarii bunului in posesia sa efectiva. Doar daca se dovedeste ca nu e proprietar, se poate ca posesia asupra bunului sa fie afectata de acest viciu.

Violenta

Acest viciu apare atunci cand posesia a fost dobandita si pastrata prin forta impotriva adversarului sau din partea adversarului.

Este un viciu relativ, putand fi afectat doar de catre cele supus violentei.

Violenta este temporara, deci posesia redevine utila dupa ce ea inceteaza, si se poate ivi atat in cazul bunurilor mobile cat si in cazul celor imobile.

Un tert nu poate determina vicierea posesiei prin acte violente, posesorul aflandu-se in legitima aparare, fara intentia de a dobandi sau conserva o posesie prin violenta.

 Clandestinitatea

Este un viciu ce presupune exercitarea in ascuns a posesiei asa incat ea sa nu poata fi cunoscuta.

Este mai greu de imaginat in cazul imobilelor dar nu este exclus. Spre exemplu, cineva ar putea exercita o posesie viciata de clandestinitate asupra unei pivnite, prin efectuarea de galerii sub proprietatea cuiva etc.

Clandestinitatea poate fi invocata doar de catre cel fata de care s-a ascuns posesia..

Ca si celelalte, este un viciu temporar si inceteaza atunci cand posesia devine publica.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts