Violarea secretului corespondentei reprezinta:

-deschiderea fara drept a unei corespondente adresate altuia sau interceptarea unei convorbiri ori comunicari prin telefon, telegraf ori alte mijloace de transmitere a mesajelor.

Sustragerea, distrugerea ori retinerea corespondentei chiar si in acea situatie in care corespondenta era deschisa ori a fost deschisa din greseala este asimilata infractiunii de „violare a secretului corespondentei”. Mai precis, nici in situatia in care pe masa s-ar gasi o scrisoare deschisa, o alta persoana nu o poate citi fara consimtamant.

            Agravanta:

            Fapta se considera savarsita in forma agravata daca este savarsita de un fucntionar, fiind fara relevanta daca acesta este un fucntionar public sau nu, ce avea obligatia legala de a pastra secretul.

            Fapta se sanctioneaza doar la plangere prealabila, chiar si in cazul savarsirii ei in forma agravata. Plangerea trebuie formulata in cel mult 2 luni de la data la care faptuitorul a cunoscut cine este autorul infractiunii.

            Valoarea protejata de legiuitor este „inviolabilitatea corespondentei”, neavand obiect material decat atunci cand corespondenta este stocata pe un suport material: inregistrare, hartie, etc.           

            Subiectii:

            Poate fi subiect activ al infractiunii de violare a secretului corespondentei atat o persoana fizica cat si una juridica, dar nu poate fi subiect pasiv (parte vatamata) decat o persoana fizica.

            Pluralitatea de subiecti pasivi atrage pluralitatea de infractiuni. Cu alte cuvinte, vom avea mai multe infractiuni de violare a secretului corespondentei daca avem mai multe parti vatamate, si nu va fi retinuta in sarcina faptuitorului decat o infractiune savarsita impotriva mai multor persoane.

            In ceea ce priveste participatia penala, aceasta este posibila sub toate formele, facand exceptie divulgarea secretului prin viu grai, cand fapta va fi instantanee si prin urmare va fi imposibila savarsirea faptei sub forma coautoratului.

            Elementul material al faptei consta in deschiderea fara drept a corespondentei altuia fara a avea consimtamantul acelei persoane. 

             Nu prezinta relevanta ca a luat sau nu cunostinta de continut, simpla „deschidere” este suficienta pentru ca faptuitorul sa fie acuzat de savarsirea acestei infractiuni.

            Fapta va fi retinuta in concurs cu savarsirea de „hacking” , aceasta fiind o alta fapta prevazuta intr-o lege speciala.

            Tot un element material al infractiunii il reprezinta si „interceptarea convorbirii ori comunicarii prin mijloace de transmitere la distanta.

            E necesar, pentru a se putea retine savarsirea acestei infractiuni, ca interceptarea sa se faca fara drept.

            Daca o persoana este in detentie, este permisa deschiderea corespondentei acestora doar in baza unei dispozitii scrise, motivate de judecatorul delegat pentru executarea pedepsei.

            Urmarea imediata:

-crearea unei stari de pericol, iar legatura de cauzalitate rezulta din materialitatea faptei.

            Din punct de vedere al laturii subiective, fapta nu poate fi savarsita decat cu intentie (directa ori indirecta), niciodata din culpa.

            De asemenea, nu prezinta relevanta scopul ori motivul pentru care a fost savarsita fapta, singurele motive care exonereaza de raspundere sunt acelea in care exista dispozitii ori ordine exprese date potrivit legii ce permite deschiderea corespondentei unei persoane, dar chiar si in acele circumstante, ramane obligatia de a pastra secretul a ceea ce s-a descoperit.